Tisztelt Olvasók!

Ismét eltelt egy hónap, és bizony nagyon sok minden történt. Ezek közül néhányat megosztanék Önökkel. A korábbiakban már tájékoztattam önöket, hogy a testület döntött abban, hogy az idei évtől egy közterület-felügyelettel megbízott munkatársat alkalmaz. Az elmúlt időszakban többször hirdettük meg ezt az álláshelyet, amelyet úgy tűnik, be is tudunk tölteni. Várhatóan július 1-jétől munkába fog állni ez a kollégánk, de addig még nagyon sok teendőnk lesz, elsősorban a rendőrséggel megkötendő együttműködési megállapodás miatt.

Április hónapban elkezdődött viszonylag nagyobb létszámmal a közmunkaprogram. A program keretében van művelve a homoktövis ültetvényünk is. Úgy tűnik, idén nagyságrendben nagyobb bevételünk várható e tevékenységből. Jelen pillanatban az ültetvény nagyszerűen néz ki, és már mutatja a várható termést is. A korábbi testületi üléseken elhangzottakra szeretném elmondani Önöknek, hogy felmértük a területet, melynek alapján az ültetvényünk 60 %-a fog ebben az évben termést hozni. A várható munkák miatt – mivel nagyszámú lemetszett anyagunk van – így azonnal be kell szerezni egy viszonylag nagy kapacitású ág aprítógépet. Időközben a Biocontroll Zrt. is járt a területen, megerősítve az ültetvény bio minősítését. Kezdetben is és most is optimista vagyok, hogy jó döntést hoztunk három éve, a telepítés megkezdésekor.

Tisztelt olvasók! Előrehaladás történt a szociális képzés beindítása területén is. Mint ahogy jeleztem, szeptembertől egy, esetleg két osztály indítását szervezzük, tervezzük a szociális gondozó és szociális ápoló területen. A bérleti szerződést már megkötöttük, a képzés helye a kertvárosi iskola lesz. A felvételi kiírást várhatóan július hónapban tudjuk közzétenni.

A hónap elején történt meg a kerékpártároló átadása, mely viszonylag nagyszabásúra sikeredett. A gyermekek már használják a tárolót, sőt úgy tűnik, hogy talán kicsit aláterveztük kapacitását, mely jelenleg 80 kerékpár tárolására alkalmas. A pályázaton belül felújításra került a sportcsarnok szociális része, illetve új gázkazánt és vízmelegítőt is kapott. Kívánom, hogy használják egészséggel, és tanulóifjúságunk kímélje meg ezt a beruházást.

A hónap során részt vettem Jászberényben a képviselői irodaház átadásán. Bízom benne, hogy Pócs János képviselő úrnak nagyon sok munkája lesz ebben az irodában, erről jómagam is fogok gondoskodni. Képviselő úrral egyébként találkoztunk a Vörösmarty jótékonysági alapítványi bálon, illetve a majálison is. Bízom benne, hogy a jó együttműködésünk gyümölcse a város jövőbeli fejlesztéseiben látszani is fog.

A hónap során személyesen találkoztam Szabó Zoltán alezredes úrral, a Szolnoki Városi Rendőrkapitányság parancsnokával. Az okot sajnos sokan tudhatjuk, hiszen az utóbbi időszakban megnövekedett az olyan bűncselekmények száma, amely korábban nem volt jellemző. Az egyeztetésünkből fakadóan várhatóan a közeli időszak több olyan rendőrségi felderítést is fog hozni, amely nyugtatóan fog hatni a településen élők számára.

Tisztelt Olvasók!

Az elmúlt időszakban nagyon sokat próbáltunk tenni azért, hogy a településen a vállalkozások száma nőjön, és nőjön a munkahelyek száma is. A települési önkormányzat olyan döntést hozott, hogy támogatja az AGRIROM Kft. telephely vásárlási igényét. A mai helyzetben nem egyszerű művelt területet kivonni a művelésből, és ide esetlegesen munkahelyet teremteni. Mi ezt most megpróbáljuk, és bízom benne, hogy néhány hónap múlva majd pozitív hírrel tudok szolgálni ebben az ügyben is.

Tisztelt Olvasók!

Az elmúlt évtizedben számtalan fejlesztést hajtottunk végre, amelynek a vége mindig egy használatbavételi eljárás volt. Az elmúlt hónapokban igen sokat küszködünk a Zagyvaparti Idősek Otthona használatbavételi engedélyezésével, illetve az Erkel Ferenc út forgalomba helyezésével. Minden köszönet a kollégáimé. Hiszen egy-egy ügyben számtalanszor kell eljárni, illetve hiányt pótolni, melyhez nem kis energia szükséges.

Tisztelt Olvasók!

2016-ban fogja ünnepelni városunk várossá avatásának 20. évfordulóját. A várostörténet áttekintésére már közel egy éve folyik egy olyan történeti munka, melyet a városka szülötte, Jánoska Antal végez. A nyárra elkészül az a kézirat, melynek elfogadása után egy igen értékes könyv a nyomdába kerülhet. Tervezzük, hogy a könyv megjelenése előtt a megrendeléseket már le lehet majd adni. Ez a folyamat várhatóan az év végéig fog tartani.

Néhány rosszabb hír. A polgármesteri hivatal és a művelődési ház komplex energia-felújítási pályázatunk sajnos nem kapott kedvező elbírálást. Bízunk azonban abban, hogy az idén kiírandó KEOP-os pályázatok közé be tudjuk majd emelni ezt a megtervezett munkát. Másik sajnálatos hírem, hogy dr. Karácson János főorvos urat a hónap elején meg kellett műteni. De már dolgozik. Főorvos úrnak jó egészséget kívánok, hiszen az ő munkájára számítunk a településünkön.

Gondolom, nemcsak engem, hanem nagyon sokunkat rázott meg az a hír, hogy egy 35 éves édesapa búcsúzott a földi élettől. Görbe Péter halála arra emlékeztet bennünket, hogy sosem lehet tudni, mikor van vége életünknek. Ezért figyelnünk kell arra, hogy készen álljunk egy ilyen helyzetre, és ha lehet, végezzünk el mindent, amit ma megtehetünk. Őszinte részvétem a családnak.

Tisztelt Olvasók!

A május 1-jei rendezvényünk – úgy gondolom – jól sikerült. Aki kilátogatott a sportpályára, az nagyszerű körülmények között tölthette el idejét egész nap. Művészeti csoportjaink remekül szerepeltek, és üde színfoltja volt a rendezvénynek az Újszászon született Farkas Béla és népi zenekara. A nap folyamán került sor az iskolában meghirdetett rajzverseny győzteseinek jutalmazására. Nehéz volt a zsűri munkája, hiszen nagyszerű pályázatok érkeztek, és a döntés már csak azért is nehéz volt, mert igen értékes jutalmak kerültek átadásra. Köszönöm az általános iskola támogatását, a rajztanárok segítőkészségét, és a zsűri tagjainak, kiváltképp Turza Ferenc festőművész úrnak a szakmai segítségét. Ezen az ünnepen kértem mindenkit arra, hogy a vasárnapi anyák napja alkalmából köszöntsék szüleiket. Remélem, mindenki megtette. Egyben meghívok minden kedves édesanyát a május 14-én tartandó városi anyák napi ünnepségünkre.

Köszönöm figyelmüket. 

Molnár Péter
polgármester 

 

Avatás
(Fotó: Fehér János)

 

Az 5-6. osztályosok között Ézsiás Zsófia nyerte a kerékpárt
(Fotó: Fehér Judit)

 

Rajzkiállítás a sportpályán
(Fotó: Fehér Judit)

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.