Az október 12-én tartott helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a helyi nemzetiségi önkormányzati képviselők választása Újszászon eredményes volt. A Helyi Választási Bizottság által megállapított eredmény 2014. október 15-én emelkedett jogerőre, jogorvoslati kérelem nem érkezett.

A megválasztott tisztségviselők megbízóleveleiket október 17-én vették át a polgármesteri hivatalban. Hartyányi Istvánné, a Helyi Választási Bizottság elnökhelyettese a választás eredményeinek ismertetését követően átadta az okiratokat Molnár Péter polgármester, Kaló Istvánné, Kocsis Gábor, Konka Csaba, Nagy Zsolt, Répási Csabáné Tóth Rozália, Petrik Ferenc, Rózsa György, dr. Szóró Magdolna képviselők, valamint Kanálos Antal, Komáromi József, és Vidák Ferenc nemzetiségi képviselők számára. A képviselő-testület alakuló ülését 2014. október 21-én tartotta.

 

Képtár

Fotó: Fehér Judit

 

Az ülésen a Helyi Választási Bizottság elnöke, Vígh Győző tájékoztatta a megjelenteket a 2014. évi helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának eredményéről. A megválasztott képviselők, majd a polgármester ezt követően tették le esküjüket az alábbiak szerint:

„Én, (eskütevő neve) becsületemre és lelkiismeretemre fogadom, hogy Magyarországhoz és annak Alaptörvényéhez hű leszek; jogszabályait megtartom és másokkal is megtartatom; tisztségemből eredő feladataimat Újszász fejlődésének előmozdítása érdekében lelkiismeretesen teljesítem, tisztségemet a magyar nemzet javára gyakorlom.

(Az eskütevő meggyőződése szerint): „Isten engem úgy segéljen!”

 

Polgármesteri program ismertetése

Az eskütétel után Molnár Péter polgármester az alábbiakban ismertette a következő 5 évre vonatkozó programját:

„Terveink között szerepel a település további fejlesztése, a településen élők életminőségének javítása, utak, járdák – pl. Védgát sor, Alkotmány út, Pálma út – felújítása, épületek felújítása. A jövőben is folytatódni fognak a turisztikai fejlesztések – számítva a helyi vállalkozók közreműködésére. A közbiztonság továbbfejlesztése is terveink között szerepel – többek között a kamerarendszer további bővítésével.

A jövőben az egészségügyi alapellátás fejlesztése érdekében, elsők között szeretnénk az egészségház felújítását megoldani. A településen szűrővizsgálatok szervezésével, illetve szakellátások megvalósításával hozzájárulni a lakók egészségének megóvásához, melyhez az egészségház megfelelő helyszínt biztosítana.

A leromlott, valamint újonnan épült épületeket folyamatosan karbantartjuk a jövőben is, ugyanez vonatkozik az önkormányzat gépjárműparkjára. Mivel a gépeink régiek, elavultak, szükség lesz új gépek vásárlására is.

A sportcsarnok bővítése is nagyon fontos a település sportélete számára. Kétféle lehetőség van a bővítésre: az egyik, új csarnok építése, a másik, hogy a már meglévő csarnokot kibővítjük, így ott nagyobb rendezvények is lebonyolításra kerülhetnek. A helyi sportélet javítása érdekében további két műfüves sportpálya létesítése is a következő 5 év programjában szerepel.”

 

Polgármester illetményének megállapításáról szóló előterjesztés megtárgyalása

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény szabályozza a polgármester illetményét és költségtérítését. Az illetmény az 1501-10000 fő lakosú település polgármestere esetében a megyei jogú város polgármestere, a fővárosi kerületi önkormányzat polgármestere illetményének 60%-a, mely számszerűsítve 448 727 Ft/hó. A főállású polgármester illetményének 15%-ában meghatározott összegű költségtérítésre jogosult, mely számszerűsítve 67 309 Ft/hó. Az illetményt, illetve a költségtérítést a törvény pontosan meghatározza, így erre vonatkozóan a képviselő-testületnek nincs mérlegelésre lehetősége. A polgármestert ezen illetmény és költségtérítés újraválasztása napjától, 2014. október 12. napjától illeti meg.

 

Alpolgármester megválasztásáról és tiszteletdíjáról szóló előterjesztés megtárgyalása

Az önkormányzati törvény alapján, valamint az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzata szerint a képviselő-testület a polgármester javaslatára, titkos szavazással, minősített többséggel a polgármester helyettesítésére, munkájának segítésére tagjai közül egy társadalmi megbízatású alpolgármestert választ meg. A testület a polgármester javaslatára, titkos szavazással, minősített többséggel Kaló Istvánné képviselőt társadalmi megbízatású alpolgármesternek választotta meg. Az alpolgármesteri tisztség megválasztása napján – 2014. október 21-én – keletkezik.

A társadalmi megbízatású alpolgármester tiszteletdíja a társadalmi megbízatású polgármester tiszteletdíja 70-90%-a közötti összegben állapítható meg, mely alapján a testület 201 927 Ft/hó összegben határozta meg. A társadalmi megbízatású alpolgármester tiszteletdíjának 15%-ában meghatározott összegű költségtérítésre jogosult, mely számszerűsítve 30 289 Ft/hó. Az alpolgármestert ezen tiszteletdíj és költségtérítés megválasztása napjától, 2014. október 21-től illeti meg.

 

Újszász Városi Önkormányzat Képviselő-testület bizottságai elnökének és tagjainak megválasztásáról szóló előterjesztés megtárgyalása

A bizottságok tagságát a testület a polgármester javaslatára az alábbiak szerint hagyta jóvá:

 

Pénzügyi és Településfejlesztési
Bizottság

elnöke: Rózsa György képviselő 
tagjai: dr. Szóró Magdolna képviselő, Konka Csaba képviselő, Kaló Jenő és Földi Lászlóné nem önkormányzati képviselő tagok

Oktatási, Sport, Kulturális és
Értéktár Bizottság

elnöke: Konka Csaba képviselő 
tagjai: Kocsis Gábor képviselő, Rózsa György képviselő, Molnárné Hegedűs Krisztina és Barta Imréné nem önkormányzati képviselő tagok

Szociális, Egészségügyi és
Foglalkoztatási Bizottság

elnöke: dr. Szóró Magdolna képviselő 
tagjai: Nagy Zsolt képviselő, Petrik Ferenc képviselő, Farkas Józsefné és Nyitrainé Kiss Katalin nem önkormányzati képviselő tagok

Ügyrendi Bizottság

elnöke: Nagy Zsolt képviselő 
tagjai: Konka Csaba képviselő, Répási Csabáné Tóth Rozália képviselő, Dr. Baky Endre és Juhász József nem önkormányzati képviselő tagok.

 

Helyi önkormányzati képviselők tiszteletdíjának megállapításáról szóló előterjesztés megtárgyalása

A testület rendeletében az önkormányzati képviselőnek bruttó 25 000 Ft/hó; a bizottsági elnöknek képviselői tiszteletdíján felül bruttó 25 000 Ft/hó; a bizottság nem képviselő tagjának bruttó 15 000 Ft/hó tiszteletdíjat állapított meg.

Az ülés végén a képviselők tájékoztatást kaptak a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségről, valamint az összeférhetetlenségi és méltatlansági szabályokról, illetve az önkormányzat folyamatban lévő ügyeiről.

Répási Csabáné Tóth Rozália képviselő kezdeményezte a testületi ülések kezdési időpontjának 17.00 órára módosítását, melyet a testület döntésével elutasított.

 

Megalakult a roma nemzetiségi önkormányzat

A nemzetiségi önkormányzati képviselők választását a helyi önkormányzati választásokkal egyidőben, október 12-én tartották.

A jelöltekre azok a helyi polgárok szavazhattak, akik előzetesen kérték felvételüket a roma nemzetiségi névjegyzékbe. A 13 regisztrált választópolgár közül a nemzetiségi szavazókörben 7 fő jelent meg, szavazataikkal roma nemzetiségi képviselőnek Kanálos Antal, Komáromi József és Vidák Ferenc jelölteket választották meg.

A nemzetiségi önkormányzat alakuló ülését október 22-én tartotta, ahol az eskütételt követően Komáromi Józsefet választották elnökké.

A képviselők esküjükben a roma nemzetiség anyanyelvének, hagyományainak, kultúrájának a megőrzésére és fejlesztésére tettek fogadalmat.

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.