A 40 éves Szabadság Horgász Egyesület története

 

Az egyesület alapítása

A jászalsószentgyörgyi Petőfi MgTSz (továbbiakban: MGTSZ) a szászberki halastavat 1970-ben lehalászta, mely után a vízterület szabadon (ellenőrizetlenül) horgászhatóvá vált. A belvízcsatornaként és -tározóként funkcionáló vízterület kezelője a vízügyi igazgatóság volt, tartós horgászati hasznosítására azonban csak szervezett jogi keretek között nyílt lehetőség.

Ezért néhány lelkes újszászi 1971-ben elhatározta, hogy ezt a lehetőséget kihasználva szervezett formába tömörítik a helyi horgászokat, egyesületet hoznak létre.

A Szervező Bizottság tagjai: Joó József, Soós József, Szurmai István és Veres Dezső megkeresték Nász Imrét az általános iskola igazgatóját az alapítás ügyében, aki a kezdeményezés élére állt.

Az új egyesület létrejöttét Barta Imre az újszászi Szabadság Mezőgazdasági Szövetkezet (továbbiakban: TSZ) elnökhelyettese is szorgalmazta, és javasolta, hogy a TSZ neve után a szervezet neve Szabadság Horgász Egyesület (továbbiakban: HE) legyen.

1971. október 9-én a művelődési ház nagyterme előtti aulában a Szervező Bizottság alakuló ülést tartott. Nagy József tanácselnök 2.000,- Ft támogatást biztosított az egyesületnek, ez képezte a gazdálkodás alapját, ebből kezdte meg 1972-ben a HE a működését, a szükséges anyagok, tárgyi eszközök beszerzését, majd később a haltelepítéseket.

 

Társadalmi munka a Szászberki holtágon az 1970-es években
(Archív fotók: Balogh Mihály, Csekő Ferenc és Tarcsa József fényképgyűjteményéből)

 

1972. március hónap folyamán Nász Imre és Soós József az egyesület működtetésének elindításával, jogi és adminisztrációs teendőkkel kapcsolatos megbeszélésen vett részt Budapesten a MOHOSZ-nál. Az új szervezet létrejöttét a MOHOSZ engedélyezte, 390-es törzsszámon regisztrálta, a szervezők egyúttal megkapták a működéssel kapcsolatos nyomtatványokat is.
A budapesti út után újabb – tisztségviselő választó – ülést tartott a Szervező Bizottság.

A HE alapítóinak a két ülésen részt vett horgászokat tekintjük (név szerint lásd alább), noha számos horgász még ugyanebben az évben belépett az egyesületbe, és így az 1972-es év végére a taglétszám megközelítette a 30 főt.

 

A szászberki holtág ma
(Fotó: Pap Gábor)

 

Az egyesület alapító tagjai:

Antal István, Balogh Mihály, Barta Imre, Fehér János, Joó József, Nász Imre, Palásti András, Soós József, Szórád Ernő, Szurmai István, Tarcsa József és Veres Dezső.

Az alapító tagok mellett nem feledkezhetünk meg két pártoló tag (Müller István a KTSZ elnöke és Varga János) támogatásáról sem.

Az egyesület első tisztségviselői Nász Imre elnök mellett a már említett Szervező Bizottság tagjai voltak (titkár: Joó József; gazdaságvezető: Veres Dezső; továbbá Soós József és Szurmai István tartozott az elnökséghez).

Nász Imre egy év elteltével az általános iskola átszervezése miatt nem tudta tovább vállalni a HE vezetését, ezért az elnöki feladatokat Balogh Mihály vette át.

 

Az egyesület saját horgászvizei

Az 1986-os MOHOSZ nyilvántartó lap szerint eredetileg 23,0 ha-os szászberki Zagyva holtág – mai, Országos Halászati Adattár szerinti hivatalos megnevezése Újszászi Zagyva-holtág (Szászberki-holtág) – az MGTSZ hasznosításában állt. Az 1970-es lehalászást követően a HE és az MGTSZ között 1972. augusztus 26-án kötött megállapodás értelmében a vízterület az egyesület számára bérbeadásra került, kizárólagos horgászati hasznosítás mellett.

A holtág 1974-től folyamatos és rendszeres halasítás alatt áll, kezdetben nagy hangsúlyt kapott a növendék állomány kihelyezése, az első években a horogérett halak mellett dokumentáltan telepítésre került 620 kg növendék ponty, 3 ezer db előnevelt csuka és 4 ezer db előnevelt süllő ivadék, továbbá 1 ezer db egynyaras és további 105 kg-nyi amúr ivadék.

Az 1970-es és 80-as évek folyamán az MGTSZ többször megkísérelte a vízterületen a horgászati tevékenység megszüntetését, mely veszélyt végül sikerült elhárítani.

Az 1990-es években végbement kárpótlás és földosztás nyomán az egykori MGTSZ területeit kimérték, a holtág melletti területek többsége – így az egykor elárasztott övzátony területe is – magántulajdonba került. A vízterület 5,66 ha-ra zsugorodott.
Az elmúlt négy évtized során, a vízügyi szervekkel együttműködésben, több alkalommal történt a holtágon kotrás vagy lokális iszaptalanítás. A holtág elsődleges funkciója ma is a belvíztározás.

Az Újszász belterületén lévő Nagykerti-tó eredetileg 1,54 ha-os vízterület volt. Tulajdonosa a Magyar Állam, melynek képviselője 1973. december 11-én írta alá a kezelői jog átadását a HE számára. A vízterület fenékszintje a mellette húzódó belvízcsatorna fenékszintje fölött volt, ezért a víz elszivárgása miatt állandó vízpótlásra szorult. A fenntartása a rendszerváltás környékén nem volt tovább finanszírozható, a horgászati hasznosítás megszűnt, a terület magántulajdonba került és lecsapolása után részben feltöltötték.

A Zagyva folyó bal partján, a mentetlen hullámtérben található Parkerdőben volt a 2 ha-os Erdei-tó. A változó, 1-4 méter mélységű vízterület horgászati hasznosítási jogosultságának megadását 1974. május 27-én kérelmezte a HE, melynek jóváhagyását követően ponty, compó, kárász és halmentésből származó ivadék került telepítésre a tóba. A mentetlen hullámtérben való elhelyezkedés azonban nem tette lehetővé a vízterület fenntartását, így az egyesület néhány év elteltével annak feladására kényszerült.

1981-ben nem sikerült a TSZ jóváhagyását megszerezni az újszászi sportpálya melletti anyagnyerő hely horgásztóvá történő alakításához. Így a HE Újszász közigazgatási területén saját horgászati hasznosításban lévő vízterület nélkül maradt.

 

A tisztségviselői ciklusok és az egyesület történetének fontosabb állomásai

Az 1973 – 1978 közötti időszakban a HE elnöke Balogh Mihály. A ciklus alatt számos személyi változás történt a tisztségviselők között (szinte minden évben tartottak tisztségviselő választást), az elnök és a tógazda (Veres Dezső) személye azonban nem változott. Az elnökhelyettes tisztséget Müller István és Tarcsa József, a titkári tisztséget Balogh József, Dóra István, Nász Imre és Szabó Mihály, a pénztáros/gazdaságvezető tisztséget Czétényi László, Tarcsa József, Tarcsa Józsefné, Tóth Gábor és Vágó József töltötte be.

 

Régen a horgásznak minimális felszerelés is elég volt

 

Az 1976. február 22-i közgyűlés az 5 fős vezetőséget kibővítette 7 főre Kaló András vízvédelmi és környezetvédelmi felelőssel, valamint Stenczner Ferenc ifjúsági felelőssel.

A vezetőség mellett két állandó bizottság működik az egyesületben.

A 3 fős Ellenőrző Bizottság (az egyes tisztségviselői ciklusok alatt Számvevő Bizottság néven is felbukkant a hivatalos dokumentumokban, ma Felügyelő Bizottság) tagjai e tisztségviselői ciklusban: Veres János elnöklete mellett Farkas Endre, Miklós Imre (utóbbi Tóth Gábort váltotta 1976-ban). (Megjegyzés: az Ellenőrző Bizottság csak az 1975-ös közgyűlésen került megválasztásra.)

A szintén 3 fős Fegyelmi Bizottság tagjai: Antal István elnöklete mellett Fehér János és Kaszanyi István.

Az egyesület taglétszáma az első két évben 30 fő körüli volt, majd robbanásszerű növekedésnek indult. 1974. év végén 60 felnőtt és 21 ifjúsági tagja, 1975-ben már 124 felnőtt és 29 ifjúsági tagja van az egyesületnek (továbbá 41 gyermekhorgászt is tartalmaz az ekkori nyilvántartás).

 

Lehalászás a szászberki holtág mellett egykor még működő halnevelőben

 

Az újszászi horgászok mellett számos új tag lépett be az egyesületbe a környező településekről (Szászberek, Zagyvarékas, Szolnok, Jászladány és Jászalsószentgyörgy), sőt budapesti és gyömrői illetékességű tagjaink is voltak ebben az időszakban.

Az egyesület tagjai a saját vízterületek mellett a Zagyván és a Tápión is hódolhattak szenvedélyüknek.

A HE története során megtartott horgászversenyek közül az 1976. július 25-i versenyről származik a legkorábbi írásos emlék. Erre 26 horgász nevezett, a verseny a mostani gyakorlattól eltérően csak felnőtt kategóriában került kiírásra, és az első öt helyezettet díjazták. A versenyt Tarcsa József nyerte Terék László, Miklós Imre, Vasas József és Tóth Gábor előtt.

Az 1979 – 1984 közötti tisztségviselői ciklus során a HE elnöke Veres János lett, aki 14 éven keresztül vezette az egyesületet. Az alelnök előbb Tarcsa József, majd 1980-tól Miklós Imre, a titkár előbb Dóra István, majd 1980-tól Balogh József, a pénztáros/gazdaságvezető előbb Czétényi László, majd halála után Szurmai Istvánné lett, a tógazda Veres Dezső maradt. Kaló András vízvédelmi és környezetvédelmi felelőst, valamint Stenczner Ferenc ifjúsági felelőst a közgyűlés ismételten megválasztotta.
Az Ellenőrző Bizottság elnöke előbb Nagy Gábor, majd Volter Ferenc, tagjairól nem maradt feljegyzés.

A Fegyelmi Bizottság elnöke Kaszanyi István, tagjai Fehér János és Szabó Mihály.

A HE taglétszáma tovább duzzadt, 1981-ben együttesen 259 fő felnőtt és ifjúsági taggal rendelkezett, 50 fős gyermek létszám mellett.

Az új vezetőségre számos feladat várt. Több egyesületi tag aktív részvételével ekkor épült meg (1978-1979) az állami tulajdonban lévő Újszász, Szabadság téri ingatlanon az egykori horgásziroda (amely az önkormányzati fejlesztések miatt 2009. évben lebontásra került).

A Nagykerti-tó kialakítása is ebben az időszakban fejeződött be. Az Ady Endre út felől – balesetvédelmi okok miatt – kerítés létesült, a tó vízpótlását biztosító elektromos szivattyú számára szivattyúház épült.

Ezzel párhuzamosan előbb az MGTSZ-szel kellett megküzdeni ismételten a szászberki holtág hasznosításáért, ugyanis vadkacsa kilövőt akartak itt létesíteni. Majd a vízügyi szervek okoztak kárt a holtág halállományában, mivel egy belvizes téli időszakban kiszivattyúzták a víz nagy részét a jég alól, az óriási halpusztulásra a jégveszte után derült fény. Az elpusztult halak, köztük a közel 30 kilós harcsák ellentételezéseként a vízügy jelentős mennyiségű ponty telepítésével kártalanította az egyesületet.

Ez az az időszak, amikor az egyesület bekapcsolódott a versenysportba. Az ötfős versenycsapat összetétele folyamatosan változott, tagjai voltak: Balaska László, Miklós Imre, Szórád Ernő, Tarcsa József, Tarcsa Józsefné, Tóth Gábor, Veres János.

A versenycsapat legjelentősebb eredménye a MOHOSZ Szolnok Megyei IB által rendezett „B” kategóriájú Halfogó Csapatbajnokságon elért 3. helyezés 1982-ben.

 

Veres János elnök horgászverseny előtti tájékoztatót tart

 

Az utánpótlás nevelés nagyon fontossá vált a HE életében. Nem csupán az új tagok vizsgáztatása történt helyben, hanem a gyermek korosztály számára is rendszeres hal- és horgászati ismereti felkészítést tartottak. A nyári szünidőben a Tisza mentén szervezett horgásztáborok, és a megyei gyermek horgászversenyek rendszeres résztvevői voltak az újszászi gyermekhorgászok. E feladatok ellátásában Stenczner Ferenc és Tarcsa József elévülhetetlen érdemeket szerzett.

Az 1985 – 1990 közötti tisztségviselői ciklus során az egyesület elnöke ismételten Veres János. Az alelnök Miklós Imre, a titkár Volter Ferenc, a pénztáros/gazdaságvezető Szurmai Istvánné, a tógazda Veres Dezső, az ifjúsági felelős Stenczner Ferenc, a környezetvédelmi felelős személyéről nem maradt feljegyzés.

Az Ellenőrző Bizottság elnöke Tóth Gábor, tagja Egyed József, másik tagjáról nem maradt feljegyzés. A Fegyelmi Bizottság elnöke Szabó Mihály, tagja Fehér János, másik tagjáról szintén nem maradt feljegyzés.

A HE taglétszáma stabilizálódott, jellemzően 200 fő körüli felnőtt tag mellett 30-40 ifjúsági tag és cca. 50 gyermekhorgász tartozott az egyesülethez.

1991 – 1992 között az egyesület elnöke ismételten Veres János lett, aki a tisztségviselői ciklust nem töltötte ki, az 1993. év eleji közgyűlésen, 14 évnyi elnöki munka után lemondott.

Az elnökhelyettes Tóth Gábor, a titkár Volter Ferenc, a gazdaságvezető Szurmai Istvánné, a tógazda Kaló György, az ifjúsági felelős Stenczner Ferenc, a környezetvédelmi felelős Pálinkás Gyula.

A Felügyelő Bizottság elnöke Egyed József, tagjai Joó József és Nagy Gábor.

A Fegyelmi Bizottság elnöke Pap Gábor, tagjai Csekő Ferenc és Szabó Mihály.

Az elnök lemondásával a tisztségviselők mandátuma is megszűnt. Ezért előrehozott tisztségviselő választás történt 1993. év elején. Az új elnök ismételten a HE első elnöke, Nász Imre lett, aki azonban csak 2 évre vállalta az elnöki feladatok ellátását. Az 1993-1994 évekre Nász Imre elnöklete mellett az előző ciklus valamennyi tisztségviselőjét újraválasztotta a közgyűlés.

 

Verseny utáni mérlegelés

 

A HE keretein belül aktív élet folyt a 80-as 90-es évek fordulója környékén. Az egyesület életében ekkor évente három verseny került megszervezésre, egyik a Szászberki holtágon máig hagyományos halfogó verseny, a másik a Zagyva folyó újszászi kastély alatti szakaszán, a 32-es főút hídjánál, a harmadik verseny pedig az éjszakai Vadász-Horgász horgászverseny (számos egyesületi tag egyúttal a helyi vadásztársaság tagja is volt). A zagyvai versenyek szervezése Veres János lemondása után megszűnt, az utolsó éjszakai verseny pedig 1994. év augusztus első hétvégéjén volt.

Nász Imre elnöksége idején horgászmajálist (főző- és ügyességi versenyekkel) szerveztek a Szászberki-holtágon.

A HE taglétszáma ebben az időszakban: 180-190 fő felnőtt mellett 25-30 ifjúsági tag, és 40-50 gyermekhorgász.

Az öt éves ciklus maradék három évére új tisztségviselő választásra került sor 1995-ben.

Az 1995 – 1997 közötti tisztségviselői ciklus során az egyesület elnöke Simon János, az elnökhelyettes Jász Zoltán, a titkár Egyed József, a gazdaságvezető Szurmai Istvánné, a tógazda Dienes András, az ifjúsági felelős Stenczner Ferenc, a környezetvédelmi felelős Kaló András lett.

Az Ellenőrző Bizottság elnöke Földi Gáspár, tagjai Joó Gergely és Rábódzki András.

A Fegyelmi Bizottság elnöke Alapi János, tagjai Földes István és Szalóki Sándor.

A megválasztott tisztségviselőknek az 1998 – 2002 közötti ciklusban is bizalmat szavazott a közgyűlés, ám az ifjúsági és a környezetvédelmi felelős tisztségek megszűntek.

Az új vezetőség gyorsan egy komoly problémával szembesült, gépjárműlopás miatt az egyesület iratainak egy része örökre eltűnt (az iratok jelentős része a járműben volt), egyes dokumentumok pótlása nem is volt lehetséges.

A környező földterületekről befolyó belvíz miatt a Szászberki-holtág erősen feliszapolódott, ezért a 2000. évben kotrásra került sor.
A megváltozott jogszabályi környezet miatt a földművelésügyi minisztérium pályázatot írt ki az állami vizek halászati hasznosítására. A vezetőség által összeállított dokumentáció alapján 2001. január 01-től 15 évre a HE elnyerte a Szászberki-holtág halászati hasznosításának jogát.

A HE életét újabb, nem várt esemény nehezítette 2001/2002. fordulóján. A szentgyörgyi ágon a téli időszakban a vermelő halakat vidra zavarta fel, több mázsa hal (amúr, csuka, süllő, ponty – köztük kapitális példányok, pl.: 12 kg-os csuka, 20 kg körüli amúrok) pusztult el jégbe fagyva. A HE a természetvédelmi szervektől a védett vidra által okozott kárért kártalanítást nem kapott.
A HE taglétszáma a Millennium évében 153 fő felnőtt és 13 ifjúsági tag. A gyermekhorgászokról nem maradt feljegyzés.

A 2003 – 2007 közötti tisztségviselői ciklus során az egyesület elnöke továbbra is Simon János. Az alelnök Bóta Imre, majd 2006-tól Tarcsa József, a titkár ifj. Pap Gábor, a gazdaságvezető Szurmai Istvánné, majd 2006-tól Tarcsa Józsefné, a tógazda Paplanos Tibor lett.

A Felügyelő Bizottság elnöke Tarcsa József, 2006-tól Csekő Ferenc, tagjai Mucza Béla és Szalkai Sándor.

A Fegyelmi Bizottság elnöke Csekő Ferenc, 2006-tól Bóta Imre, tagjai Dombai Gábor és Konka Imre.

Ebben a ciklusban nyújtott be először pályázatokat a HE támogatási források elnyerésére. Először 2003. évben a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium állami vizek halasítására vonatkozó kiírására, amely éves rendszerességűvé vált, amíg a pályázati keret létezett.

A HE a 2004. évben tagja lett az újszászi Városi Civil Fórumnak.

Komoly erőfeszítéseket kellett tenni azért, hogy Jászladány település tisztított szennyvizének a holtágba folyó 119-es belvízcsatornába történő tervezett bevezetését megakadályozzuk.

A holtág két ága közötti tiltó áteresz felújítására 2005. év során került sor.

Emlékezetes esős időszakban, 2006. évben a HE rendezte meg a Közép- Tisza- vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (továbbiakban: KTVHESZ) tisztségviselői versenyét a Szászberki-holtágon.

A 2008 – 2012 közötti, jelenlegi tisztségviselői ciklus során az egyesület elnökévé Paplanos Tibort választotta a közgyűlés. Az alelnök Csekő Ferenc, a titkár ifj. Pap Gábor, a gazdaságvezető Tarcsa Józsefné, a tógazda Tarcsa József lett.

A Felügyelő Bizottság elnöke Vígh Róbert, 2009-től Sallai István, tagjai Balog Zoltán és Nagy Béla (helyette 2011-től Bencsik Gyula).

A Fegyelmi Bizottság elnöke Konka Tamás, tagjai Hegedűs Attila (helyette 2011-től Makai János) és Konka Imre.

Az új vezetőség komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy a HE a Szászberki-holtág (és a két ág közötti tiltó áteresz) vízjogi üzemeltetési engedélyét megszerezhesse.

Majd a halászati hatóság engedélyével, egy halásztársasággal kötött megállapodás alapján szelektív törpeharcsa gyérítésbe kezdett, melynek eredményeként eddig 26 mázsa szúrós apróság került eltávolításra a horgászvízből.

A 2010. évben ismét a KTVHESZ tisztségviselői versenyének adott otthont a Szászberki-holtág, a HE szervezésében megtartott verseny védjegyévé vált az eső (egy szektornyi versenyzőt ismételten traktor-pótkocsi segítségével kellett a horgászhelyre szállítani). A verseny után súlyos ár- és belvizes időszak következett 2010-2011. években, amelyet hónapokig tartó helyreállítási munkák követtek.

A HE taglétszáma (különösen a Szászberki-holtágra területi engedélyt váltók száma) a 2005-2008. közötti mélypontról ismét biztató növekedésnek indult, 2011. évben a taglétszám 204 fő felnőtt és 15 fő ifjúsági tag volt, mintegy 30-40 gyermekhorgász mellett.

 

Új kihívások 2012-től

A HE életében nagyon fontos időszak következik, az új civil törvény nyomán újra kell gondolni az egyesület gazdálkodásának, könyvvezetésének módját, jellemzőit. Egyúttal fel kell készülni az egyre több esetben kötelezővé váló elektronikus ügyintézésre is. A 2013. évtől kezdődő új tisztségviselői ciklusban a leendő vezetőségnek elő kell készítenie az állami vizek halászati hasznosítására irányuló új pályázatot.

Újszász, 2012. május – június hó

A történeti összeállítást az egyesület hivatalos dokumentumai, fennmaradt feljegyzései, továbbá Balogh Mihály, Nász Imre, Palásti András, Simon János, Szórád Ernő, Tarcsa József, Veres János visszaemlékezései, és a rendelkezésre bocsátott fotók, tárgyi emlékek, valamint az Újszászi Híradó archívuma alapján készítette:

ifj. Pap Gábor
HE titkára

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.