Tisztelt Szerkesztőség! 

A közelmúltban „ránéztem” Újszász város honlapjára, illetve az Újszászi Híradóban megjelent írásokra, mivel anyai nagyanyám (Mózer Rozália) Újszászon született. 

Így felfigyeltem két cikkre is, amelyekben szó esik nagyanyám szüleiről, Mózer Józsefről és Sánta Rozáliáról. Az egyik cikkben Sánta Rozália szülőhelyként Újszász van megemlítve. A helyzet viszont az, hogy ő valójában Csíkrákoson lett megkeresztelve. Szüleinek (Sánta Ferencnek és Császár Klárának) lakhelye – az 1942-ben készült keresztlevél-másolat szerint – a közeli Madéfalva volt, ennél fogva a tényleges születési hely ez utóbbi település lehetett. 

Mellékesen: az említett keresztlevélben a fenti módon van a név feltüntetve és nem „Sántha”-ként. (Egy másik – egyházi – okiratban Mózer József anyjának neve van „egyszerűbben” Andrási Annaként leírva, nem pedig Andrássy Annaként, mint ahogyan az az Újszászi Híradóban szerepelt.) 

Persze mindez apróság, és talán szót sem érdemel. 

Viszont lenne egy megjegyzésem Újszász történetével, pontosabban elsőnek fennmaradt nevével kapcsolatban (még ha szakmailag e téren nem is vagyok kompetens). 

A város első neveként megemlítik, hogy az lehetett egyszerűen „Szász” is. Ezzel kapcsolatban rendkívül érdekes és informatív az alábbi – a város honlapján is olvasható – mondat. „Létezik egy 1256-ból származó ‘adásvételi’ szerződés, amely a Zagyva melletti Zazth település eladásáról készült”. (Újszászi Híradó, 2009. november. 14.) A „th” nem véletlen a szó végén. Azt nemigen lehet másként értelmezni, mint egy „félrehallott” „d” hangot, ami pedig általánosan elfogadott, hogy helynévképző, és sok példa hozható fel rá, így: Kakasd (= a Kakas család települése), Sárosd (= „Sárfalva”) stb. Nem túl gyakran, de előfordul, hogy a „d” helyett „th” szerepel régi okleveleken. Magam a Földrajzi nevek etimológiai szótára c. könyvben három ilyen estet vettem észre. Ezek: a Kölesd településrészeként szereplő Borjád (1334/1397: „Barlyath”), a Veszprém megyei Jásd (1341: „Jasth”) és a Baranya megyei Mecseknádasd (1233: „Nadasth”). Ha történész lennék, bizonyára sokkal több példát tudnék felhozni. 

Ennek megfelelően Újszász eredeti neve Szászd lehetett, kb. ilyen jelentéssel „Szászfalva”. Az már csak egy lehetséges feltevés, hogy az eredeti „Szászd” esetleg egy nagyobb árvíz áldozata lett, és lakói egy kevésbé veszélyeztetett helyen építették újjá a falut, elnevezve azt „Újszászd”-nak, amiről aztán a „d” lekopott. 

Üdvözlettel: 

Dr. Sziráki György
Dunaharaszti 

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.