Barta Joachim személye régóta foglalkoztat. Kutató munkám eredményeként most jutottam oda, hogy a tükörcserepenként összegyűjtött információkat „csokorba kötve” közreadjam. Tettem ezt azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az emlékezés olvasásakor a késői utókort is emlékeztessem Barta Joachimra, aki nem mehet ki nyomtalanul életünkből. 

Mi, a Barta Joachim ismeretségi köréhez tartozók az idők folyamán megfogyatkoztunk. Az idősebbek talán már nem is emlékeznek rá, a fiatalabbak pedig nemigen hallottak róla. Pedig sokoldalúságára, kiemelkedő közéleti tevékenységére a jelen és az utókornak emlékeznie kell. Barta Joachim úgy maradt meg emlékezetemben, akit túlságosan fűtött a helyi érdekű tenni akarás – nem eredménytelenül. 

Barta Joachim nagyszülei: Barta Ágoston és Krizsán Jolán, szülei pedig: Barta Joachim (1881-1956) és Herczeg Borbála (1885-1952) voltak. A szülők 1906. 01. 29.-i házasságából két gyermek született: Joachim és Rozália. 

Barta Joachim Újszászon látta meg a napvilágot 1914. 05. 25-én. Tősgyökeres Újszászinak vallotta magát annak ellenére, hogy elei abonyi, illetve tápiószelei gyökerűek. Hajdúszoboszlón hunyt el 1997 júniusában. 

Az elemi iskolát Újszászon végezte. Asztalos szakmát tanult. Ebbéli ismereteit leginkább akkor hasznosította, amikor Egyed Ferenccel, Kiss Mihállyal és másokkal, az újszászi leégett római katolikus templom palatetőzetéhez szükséges tartóléceket, a templomtorony lépcsőkhöz és ülőpadokhoz szükséges faanyagokat díjtalanul előmunkálták. 

Huszonkét éves korában, 1936. 04. 13-án kötött házasságot Kaló Imre és Szabó Eszter gyermekével, Kaló Eszterrel. Az életközösségükből egy gyermek született, aki a Magdolna nevet kapta. Magdolna Újszászon látta meg a napvilágot 1937-ben, és Hajdúszoboszlón hunyt el. A Jászberényi Tanítóképző Intézetben diplomázott, és Hajdúszoboszló egyik általános iskolájában megbecsült pedagógusként tanított. Juhász Gergellyel férjezett 1960. 07. 23-án. Házasságukból két gyermek született: Zsolt (1961. 08. 19.) és Tibor (1967. 12. 07.) Zsolt Hajdúszoboszlón vállalkozó. Tibor rendőr alezredes, 2009. 01. 01-től Újszász Rendőrőrs parancsnoka. Édesapjukkal, aki 1936. 01. 11-én Újszászon született, általános iskolai osztálytársak voltunk. Az iskolai labdarúgó válogatottban együtt rúgtuk a labdát. Gergely néhányszor az újszászi ifjúsági csapatban is reménykeltően játszott, de tanulmányai miatt hamar elkerült szülőhelyéről. Agrármérnöki diplomájával Hajdúszoboszlón kamatoztatta felkészültségét. Hajdúszoboszlón telepedett le családjával és felesége szüleivel. Felesége 1998. 10. 09-én fejezte be földi pályafutását Hajdúszoboszlón, Gergely nem sokkal később, 1999. 05. 26-án követte. 

Újszász első Önkéntes Tűzoltó Egyesülete 1924-ben alakult. Az egyesület első parancsnoka Bakó Ede Sándor tűzi-kovács mester volt. őt követte ötödikként a sorban Barta Joachim, aki az 1950-es évek végétől társadalmi megbízatásban, két évtizedig volt Újszász önkéntes tűzoltóparancsnoka. 

Parancsnoksága alatt az újszászi önkéntes tűzoltóság virágkorát élte. Nagy figyelmet fordított az utánpótlás nevelésre. Sok fiatalember lépett az önkéntes tűzoltóság soraiba. Önkéntes tűzoltó versenyeken, hosszú időn át 1-3. helyezettek voltak. Ritka volt, mikor a dobogó mellett álltak. Király Ferencné Kiss Erzsébet, az újszászi önkéntes tűzoltóság egykori gazdasági vezetőjétől, az Újszászi Híradó egyik számában, „Flórián napi megemlékezés” címmel az alábbiakat olvashatjuk: „Sajnos a parancsnokok közül már senki sem él, a helyi tűzoltó testület is (a rendszerváltozás óta) megszűnt. Kár érte, mivel a helybéli ifjúságot hosszú időn át összetartotta. Klubszobájukban az oktatás és gyakorlat után lehetett szórakozni, biliárdozni, volt asztali futball, kártya, pingpong játék és sakkozás, hetenként kétszer. Helyben is volt járási, ill. megyei verseny a futballpályán, mely ünnepségeken a község apraja-nagyja kint volt. Szép látvány volt az utcákon haladó központi fúvószenekar, majd a pályára érve az ütemes zenére felsorakoztak a csapatok, s kezdődött a több órán keresztül tartó verseny. Egy-egy verseny felért egy majálisi rendezvénnyel.” Hát, igen! Több településen éledeznek, működnek az önkéntes tűzoltóságok. Bizonyára nem alaptalanul. 

Barta Joachim, az Újszászi Vegyes Kisipari Termelő Szövetkezet alapító tagjaként (1951. 08. 20.) kivette részét a lakossági szolgáltatások (cipész, asztalos, fodrász, szabó, stb.) kielégítésében. 

Viszonylag hosszú ideig volt temetkezési vállalkozó. Emlékszem, milyen figyelmességgel, méltósággal és empátiával végezte ebbéli munkáját. Édesapám temetését is Barta Joachim intézte 1954. 06. 09-én. Abban az időben még háztól történt a temetés gyászkocsi igénybevételével. Megszervezése, lebonyolítása sok figyelmet igényelt. 

A sok apró, de munka- és időigényes közéleti tevékenysége mellett nem tudom, hogy volt ideje az Újszászi Népi Színjátszó Kör tagjaként is aktívan működnie. Én is szerepeltem néhány színdarabban. Tudom, mit jelentett próbákra járni, a színművet bemutatni. Bizonyára már kevesen tudják, Barta Joachim, az alábbi színművekben játszott: „Abbé” vagy „Gyónási titok áldozata” (1940), „Búzakalász” (1941), „Lámpafény a Szajna felett” (1947). Az 1940-1943 közötti időben, máig nem azonosított, de fotókkal bizonyított színdarabokban is játszott. 

Írásommal igyekeztem Barta Joachim emlékét feleleveníteni. Úgy gondolom, sokat ad az emberi léleknek, ha valaki ismeri településének kiválóságait, és igyekszik azt megőrizni, örökségül továbbadni a jelen és az utókornak. 

Ezúttal is megköszönöm Nagy Kálmánné Klárikának, Mérész Józsefné Juhász Erzsikének, Juhász Tibornak és mindazoknak, akik Barta Joachimról írt emlékező írásomhoz segítségemre voltak. 

Varga Ferenc
Újszász díszpolgára 

 

 

1930/40-es években készült fotó. A bemutatott színdarab ismeretlen. Ülő sorban, balról jobbra a második Kulcsár Ilona, hozzá második Egyed Ferenc, aki 1930-as évek derekától, az Iparos Kör vezetőségi tagja, kultúrfelelőse volt. Álló sorban, balról jobbra az ötödik Barta Joachim, mellette Vastag Gábor. Vastag Gáborhoz második Földi Imre, mellette Kulcsár Imre és Kapusi Márton
(Fotó tulajdonosa: Balogh Regina)

 

1940: Abbé („Gyónási titok áldozata” című könyv színpadi változata) színművet az Iparos-körben játszották. A mű címe alapján Paul Anthelme (1851 – 1914) darabjáról lehet szó, melyet 1934.09.22-én a fővárosi Kamara Színház mutatott be szép sikerrel. A bűnügyi drámában egy ártatlan ember kerül bíróság elé, akiről a guillotine árnyékában érzékeny jelenetek során kiderül ártatlansága. A vádlott egy nemes lelkű öreg pap, akinek az igazi gyilkos felesége meggyónta férje bűnét, tehát a kezeit megköti a gyónási titok szentsége. Halász plébános úr nem mulasztja el megjegyezni: „…a színdarabok rendezésével legyünk óvatosabbak ebben a katolikus községben, nehogy ünneprontást kövessünk el velük a lelkekben.”Alsó sorban, jobbról az első Polónyi Margit tanítónő. Jobbról a második sorban Sólyom Sándor atya. Felső sorban balról jobbra a második Varga János, a negyedik Barta Joachim, az ötödik Kovács Béla

 

1940 eleje: ismeretlen színmű. Katolikus Lányok és Asszonyok Szövetsége (KALÁSZ), Katolikus Legény Egylet (KLE), vagy Katolikus Legények Országos Testülete (KALOT) színjátszó köre előadásában. Felső sorban, balról jobbra: Nagy József, Terék József, Terékné Lévai Margit, Rimóczi Ilona, Horváth Gábor, Terék Franciska, Nagy Pál. Felülről a második sorban, balról jobbra az első Barta Joachim, továbbá: Csontos István, Bálint Ilona, Vágóné Görőcs Erzsébet, Czétényi József, Turzáné Nagy Julianna, Müllerné Lukács Rozália, Kiss Gábor, Bálint Gábor. Alulról a második sorban, balról jobbra: Medgyes Medárd, Téglás Ilona, Szilvási Béla tanító, Halász József plébános, Márk Lajos lelkész, Vágó Dezső. Ülnek, balról jobbra: Konka István, Nagy Béla, Lukács Béla, Kovács Gábor, Battyányi Albert, Bóta József

 

1947: Lámpafény a Szajna felett. A Vasutas-körben került bemutatásra. Balról jobbra, a harmadik sorban, a második: Barta Joachim, mellette Földi Imre. Felső sorban, balról jobbra az első: Barta István (Fotó: Földi Imre tulajdona)

 

 

Barta Joachim és neje

 

Barta Joachim, tűzoltóparancsnokként

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.